Shotokan je zvrst karateja, ki sta jo iz različnih borilnih veščin razvila Gichin Funakoshi (1868–1957) in njegov sin Gigo (Yoshitaka) Funakoshi (1906–1945)

Shototkan je bilo ime prve uradne šole ki jo je zgradil Funakoshi leta 1939 v kraju Mejiro. Ime so ji nadeli učenci. Sestavljeno je iz dveh besed:

  • Shoto - valovanje borovih iglic v vetru - je bil psevdonim, ki ga je Funakoshi uporabljal v svojih poetičnih in filozofskih pisanjih
  • kan . hiša, dvorana.

Funakoshi svojega stila ni nikdar imenoval drugače kot karate.

Trening je razdeljen v tri dele:

  • kihon - tehnika
  • kata - borba z namišljenim nasprotnikom
  • kumite - borba z pravim nasprotnikom.

Shotokan spada med trše stile borilnih veščin, čeprav pri borbi (na treningih in tekmovanjih) ne dovoljuje polnega kontakta (kot naprimer full-contact).

Obstajajo tudi bolj filozofski temelji stila, ki temeljijo na 20 pravilih ninju-kun. ki izhajjao iz bushido in zen filozofije. Temu več pozornosti posvečajo višji pasovi.

Shotokan v bistvu ni športna borilna disciplina. Tekmovanja v tradicionalnem karateju seveda obstojajo, vendar so bolj namenjena motiviranju mlajših borcev.

Filozofija shotokan stila je usmerjena v todome-waza, končni udarec, ki naj zaključi spopad, po zelo kratkem uvodu (na primer en blok - en udarec). Cilj pa je zmagati tako, da do borbe sploh ne pride

Prijava